top of page
SakariPonnio_Lehdet kannattaa silputa ennen talvea.JPG

VINKKINURKKA

Rajapuutb.jpg

Naapurin oikeudesta poistaa puun oksia

 

Pääsääntöisesti naapurin pihalla kasvaviin puihin ei ole oikeutta puuttua, vaikka puut häiritsisivät varjostamalla, tuottamalla siitepölyä tai roskaamalla.

Jos sen sijaan naapurin puun oksat tai juuret ulottuvat selvästi rajan yli omalle tontille, ne on oikeus poistaa. Oksat ja juuret saa poistaa vain, jos ne aiheuttavat haittaa.

Poistamiseen ei kuitenkaan saa ryhtyä suin päin, vaan ensin tulee pyytää naapuria poistamaan haittaavat oksat ja/tai juuret. Vasta jos naapuri ei kohtuullisessa ajassa ryhdy toimiin, oksat ja juuret saa poistaa itse. Laissa ei ole määritelty mikä on kohtuullinen aika.

Lähteet:

Helsingin Sanomat 10.7.2023, sivu A15.

Laki eräistä naapuruussuhteista, 8 §

Takkatuli kannattaa sytyttää päältä


Takassa kannattaa polttaa vain kuivia puita. Säilytä puut ilmavan katoksen alla. Tuo ne sisään ainakin vuorokautta ennen polttamista.


Puut kannattaa latoa ristikkäin ja sytyttää päältä. Silloin liekki polttaa kaikki palamiskaasut, jotka puista nousevat ja päästöt jäävät vähäisemmäksi.


Muista nuohouttaa hormi vakituisesti asutussa talossa kerran vuodessa, mökillä riittää kerran kolmessa vuodessa.

Leikkuri.jpg

Lehdet ruohonleikkurilla silpuksi

Syksyn lehdet kannattaa ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, niin maatuvat nopeammin lehtikompostissa. Näin ne vievät myös vähemmän tilaa kompostissa.

Nurmikolle ei kannata jättää suurta määrää silputtua lehteä, sillä ne eivät maadu talvella ja keväällä on sottaista hommaa haravoida silppua kasaan. Pienet määrät eivät haittaa, ne kyllä maatuvat keväällä.

JalkeenPostiBox.jpg

Pese ja vahaa postilaatikkosi

Kadun varressa oleva postilaatikko likaantuu katupölystä ja noesta sekä lähellä olevista puista. Lisäksi talviolosuhteet ja auringon UV-säteily rasittavat laatikon pintaa. Postilaatikko kaipaa säännöllistä huoltoa vähintään kerran vuodessa. – Olisiko nyt sen aika?

Pese postilaatikko miedolla pesuaineella esim. astianpesuaineella ja kuivaa. Vahaa ja kiillottaa postilaatikko autovahalla. Vahattu pinta hylkii likaa paremmin. Älä kuitenkaan vahaa struktuuripintaa (esim. struktuurimusta). Lopuksi voitele lukko ase- tai lukkoöljyllä.

Myös ruostumaton teräs voi ruostua ja tarvitsee hoitoa säilyäkseen hyvän näköisenä. Pese ja vahaa siis myös RST-pinta. Jos pintaan on tullut ruostetahroja, ne lähtevät Sampo-jauheella, joka sisältää oksaalihappoa. Kunnon käsineet käteen, lapset ja kotieläimet sivuun, sillä happo syövyttää ihoa ja on varallista nieltynä.

Lukon jäätymisen voi estää askartelemalla paksummasta pakasterasiasta lukon ympärille katoksen. Lukko pitää irrottaa, tehdä mittatarkka reikä rasiaan ja muotoilla reunat. Katos kiinnittyy lukon kehyksen alle.

Home-ovi.jpg

Homepilkut pois ovipinnoilta

Keväinen auringonpaiste paljastaa talon maalipinnan likatahrat ja rappeutumat. Kun syksy oli sateinen, maalipinnalla muodostui myös hometta. Lika ja homepilkut näkyvät ja häiritsevät eniten ovissa. Mitä kauemmin likaa ja hometta kertyy pinnoille, sitä vaikeampi niitä on poistaa. Säännöllinen puhdistus kerran pari vuodessa on nopea toimenpide.

Lika ja pienet homeläikät saa usein putsattua pehmeällä harjalla ja saippuavedellä. Voit käyttää myös juuri tähän tarkoitukseen saatavilla olevia pesu- ja suoja-aineita, jotka suojaavat homeelta. Oven pinnan voi myös käsitellä huonekalujen kiillotukseen käytetyllä vahalla tai vastaavalla, jolloin homepilkut pysyvät poissa.

bottom of page